Davraz Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi
Genel Bilgi:
Davraz Dağı, 2635 m zirve yüksekliği ile, Akdeniz Bölgesi’nin Göller Yöresi’nde, Eğirdir ve Kovada Gölleri arasında yükselen ve Isparta Ovası’nı kuşatan dağ kütlelerinden biridir. Kayak Merkezi, Kulovası Yaylasında Davraz Dağı’nın kuzey yamacında yer almaktadır. Hakim bitki örtüsünü, çam, ardıç, sedir ve otsu bitkiler oluşturmaktadır.
17/02/1995 tarih ve 22205 sayılı Resmi Gazete ile Turizm Merkezi olarak ilan edilen Davraz’ın statüsü, 06/10/2016 tarih ve 29849 sayılı Resmi Gazete ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi olarak değişmiştir.
Davraz, Isparta il merkezine 26 km, en yakın yerleşim yeri olan Çobanisa Köyü’ne 8 km uzaklıktadır.
Davraz Kayak Merkezi, Antalya’ya yakınlığı ve gelişmeye müsait konumu nedeniyle ayrı bir avantaja sahiptir. Davraz’ın coğrafi özellikleri, kayak dışında diğer doğa sporlarının da yapılmasına imkân tanımaktadır.
Davraz’da turizmin çeşitlendirilmesi, sürdürülebilir bir turizm için turizmin 12 aya yayılması ve bu merkezin kayak sporunun yanı sıra diğer spor dallarına yönelik kamp ve spor müsabakalarının yapılabildiği bir spor turizm merkezinin de olabilmesi amacıyla, 1/5000 ölçekli ilave revizyon nazım imar planı ile 1/1000 ölçekli ilave revizyon uygulama imar planı 24/12/2014 tarihinde, 1/25.000 ölçekli çevre düzeni planı revizyonu ise 31/03/2015 tarihinde onaylanmıştır.
Ulaşım:
Davraz, uygun coğrafi yapısı ile her seviyedeki kayakçılara hitap eden ve son yıllarda hızla gelişen Türkiye’nin en gözde kayak merkezlerinden birisi sayılmaktadır. Ulaşım kolaylığı ile sadece Türkiye’den değil, Avrupa, Rusya, Ukrayna ve Ortadoğu ülkelerinden de yoğun ilgi görmeye başlamıştır.
Kışın hiçbir zaman kapanmayan ulaşım, asfalt yol ile sağlanmaktadır. Kayak merkezi;
Isparta Şehir Merkezine : 26 km
Isparta Havalimanına : 50 km
Eğirdir Şehir Merkezine : 23 km
Antalya Havalimanına : 125 km
Antalya İl Merkezine : 140 km uzaklıktadır.
Mekanik Tesisler:
1. Mekanik Tesis : Saatte 1000 kişiyi taşıyabilen 1211 m uzunluğunda Telesiyej, iki kişilik iskemlelidir ve 1674 m.de başlayıp, 1961 m.de sona ermektedir.
2. Mekanik Tesis : Saatte 800 kişiyi taşıyabilen 936 m uzunluğunda Telesiyej, iki kişilik iskemlelidir ve 1961 m.de başlayıp, 2150 m.de sona ermektedir.
3. Mekanik Tesis : Saatte 800 kişiyi taşıyabilen 850 m uzunluğunda Telesiyej, dört kişilik iskemlelidir ve 2080 m.de başlayıp, 2344 m.de sona ermektedir.
4. Mekanik Tesis : Saatte 800 kişiyi taşıyabilen 623 m uzunluğundaki T-Bar ile, 1961 m.den 2150 m.ye kayarak çıkılabilmektedir.
Ayrıca 300’er metrelik 2 adet babylift bulunmaktadır.
Pistler:
Kayak Merkezinde Eğirdir Gölü’nün harika manzarası eşliğinde kayak yapılabilmektedir. Davraz Kayak Merkezinde, doğal dokunun yumuşaklığı ve mükemmel kar kalitesi ile yeni başlayan kayakçılara tehlikesiz rotalar, profesyonel kayakçılara ise gönüllerince kayabilecekleri, benzersiz parkurlar bulunmaktadır. Kayak pistlerinin rakımı, mevcut mekanik tesislerle ulaşılabilen 1650 m ile 2344 m arasında değişmektedir.
Davraz’ın pistleri, amatör veya profesyonel tüm kayakçılara kuzey disiplini, alp disiplini, tur kayağı ve snowboard yapma imkanı sunmaktadır.
Kayak Merkezinde toplam 12 pist bulunmaktadır. 12 pistin toplam uzunluğu 23.500 m.dir.
Mavi renkli pistler yeni başlayan kayakçılar için uygundur.
Kırmızı renkli pistler orta düzeyli kayakçılar için uygundur.
Siyah renkli pistler usta kayakçılar için uygundur.
Konaklama:
Kayak merkezinde, 280 yataklı 4 yıldızlı Sirene Davras Otel, Süleyman Demirel Üniversitesi’ne ait 84 yataklı bir Eğitim ve Uygulama Oteli ve 55 yataklı Isperia Davraz Otel yer almaktadır.
Kayak Merkezine 8 km uzaklıkta ve Davraz’ın giriş kapısı olan Çobanisa Köyü’nde de, doğaya uygun 24 yatak kapasiteli, Dağ Evleri şeklinde bir pansiyon yer almaktadır. Ayrıca Eğirdir ve Isparta’da bulunan otellerden de faydalanılmaktadır.
Diğer Hizmetler:
Kayak Merkezinde kayak antrenörleri, sağlık hizmetleri ve kayak malzeme odası sezon boyunca kayak severlere hizmet vermektedir.
Kayak Merkezinde 3 adet kafeterya bulunmaktadır. 1950 m’de bulunan kafenin terasında oturarak, telesiyejle gelenleri, kayanları ve aşağıda rengi gün boyunca değişen Eğirdir Gölünü seyretmek mümkündür.
Davraz’da 4 adet futbol sahası bulunmaktadır.
Ayrıca Isparta Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün organizasyonu ile Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi ve İşkur Müdürlüğü işbirliğinde 72.000 ağaç dikilmiştir.
Kayak Sezonu:
Kar yağışı Aralık ayında başlamaktadır. Kayak sezonu ise Aralık ayında başlayıp, Nisan ayına kadar devam etmektedir. Kar kalınlığı ortalama 50 ila 250 cm arasında değişmektedir. Davraz Kayak Merkezi en çok Ocak-Şubat aylarında rağbet görmektedir. Yazın ise Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında futbol takımlarının kamp merkezi olarak tercih edilmektedir.
Kayak Merkezinin Özellikleri:
Sezon Uzunluğu : Aralık – Nisan
Kar Kalınlığı : 0,50 – 2,50 m
Kayak Alanı : 440 ha
Kayak Alanı Rakımı : Ort. 2000 m
Zirve : 2635 m (Ulparçukuru Tepesi)
Kayak Pistlerinin Rakımı: 1650 – 1982 m
1982 – 2086 m
1950 – 2024 m
1950 – 2086 m
1950 – 2150 m
2086 – 2344 m
Kayak Pistlerinin Uzunluğu: 23,5 km
Kayak Türleri: Kuzey Disiplini, Alp Disiplini, Tur Kayağı, Snowboard.
Alternatif Turizm/Spor İmkanları:
Davraz Dağı’nda, yazın futbol, dağcılık, dağ bisikleti, trekking, yamaç paraşütü, jeep safari gibi spor dallarında kamp ve turizm amaçlı faaliyetler yapılabilmektedir. Davraz, Türkiye’nin profesyonel ve amatör futbol kulüpleri tarafından kamp merkezi olarak tercih edilmektedir.
Yamaç Paraşütü:
Isparta’da Single ve Tandem uçuşları şeklinde yamaç paraşütünün yapıldığı elverişli alanlar bulunmaktadır. Bu maksatla çevre illerden Isparta’nın değişik yerlerine gelen hava sporcuları her geçen gün artmaktadır. Yamaç paraşütü Davraz’da 1.800 m doğu pistlerinden yapılmaktadır. Uçuş pist alanlarına araçla ulaşım imkânları mevcut olup, Single ve Tandem uçuşları yapılmaktadır. Tandem uçuşları için kalkış ve iniş alanları; Davraz Dağı Kayak Evi doğu yakasından Kul Ovası’nadır.
Tırmanış Rotaları:
Davraz’a tırmanış için tercih edilen üç rota bulunmaktadır.
Batı Rotası: Isparta-Antalya karayolu üstünde bulunan Sav Kasabasının üstünden başlamaktadır. Kasabanın içinden otomobille ya da yürüyerek, su kaynağına ulaşılmaktadır. Kızılçam fidanlarının arasındaki su kaynağından daha yukarıda su kaynağı bulunmamaktadır. Yaz aylarında günübirlik tırmanılabilecek rota, teknik malzeme kullanılmadan tamamlanabilmektedir. Kış aylarında kazma ve krampon gerekebilmektedir.
Kuzey Rotası: Davraz Kayak Merkezinden Kıryayla’ya çıkılmaktadır. Kıryayla’ya hakim Masa Tepe’den de Oğlaktaşı’na çıkılmaktadır. Oğlaktaşı’ndan doruğun bulunduğu Ulparçukuru Tepesi’nin altına varılmaktadır. Kış aylarında oluşan kornişler çığ düşmesini kolaylaştırdığından sakıncalı bir rota sayılmaktadır.
Doğu Rotası: Kuzeydeki Kayak Merkezinden doğuya doğru tırmanıldığında Büyük Geven alanına ulaşılmaktadır. Büyük Geven alanından sırasıyla Küçük Davraz ve Büyük Davraz doruklarına ulaşılmaktadır. Bu rota kış tırmanışlarında güvenli olmasına rağmen uzun sürmesi sebebiyle tercih edilmemektedir.